Ez egy igen nehéz kérdés! Az elmúlt években az albérleti díjak emelkedését tapasztalhattuk. De ezzel párhuzamosan a lakáshitel kamatok is emelkedésnek indultak és a gazdasági helyzet is kiszámíthatatlan. Sőt az energiaárak emelkedése sem teszi egyszerűbbé a helyzetet.

 

Akiknek nincs saját tulajdonú lakása, egy kicsit úgy érezheti magát, mintha két malomban őrölne. Fizessék tovább az albérletet, vagy igényeljenek lakáshitelt ami egyre drágább? Nem egyszerű a helyzet. 

A KSH-ingatlan.com-lakbérindex, 2022. júliusi statisztikája alapján a 2021. azonos havi szintet országosan 23%, Budapesten 25%-kal haladták meg a júliusi bérleti díjak.

 

https://www.ksh.hu/s/kiadvanyok/kshingatlancom-lakberindex-2022-julius/index.html#tovbbiadatokinformcik

ÉRDEMES KALKULÁLNI! Évente több millió forintot fizethetünk ki bérleti díjra, de ha ezen összeget egy saját lakás vásárlására fordítja valaki, akkor a lakáshitel kalkulátorunk  segítségével megtudhatja mekkora hitelösszegre lehet jogosult. 

 

SZÁMSZERŰSÍTÉS! Számoljuk össze a háztartásunk kiadásait és bevételeit, így számszerűsítve láthatóvá válik, hogy hol lehet esetlegesen átcsoportosítani a cél elérése érdekében.

Persze sokan azért élnek albérletben, mert nincs elegendő megtakarításuk a lakáshitel felvételéhez.

SZÁMOLNI KELL! A  különböző állami támogatásokat érdemes kihasználni (CSOK, Babaváró stb.), illetve annak is érdemes utánajárni, hogy mit fogadnak el a Bankok önerőnek. Ugyanis nem mindig szükséges megtakarítás egy hitel felvételéhez. Erről egy korábbi bejegyzésünkben lehet olvasni.

https://mentorstar.hu/lakasvasarlas-onero-2022-vannak-szabalyok-aminek-meg-kell-felelni/

Nem tudhatjuk, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb döntés, albérletben maradni, vagy saját otthont választani. Egyben azonban biztosak vagyunk, mi abban tudjuk támogatni Ügyfeleinket, hogy meghozzák a számukra legjobb döntést. 

SEGÍTÜNK! utána járni a lehetőségeknek. Kérjen visszahívást.
Tárgy: