Amikor valakiben felmerül az igény, hogy lakást szeretne vásárolni, abban az esetben az egyes információkat, illetve feltételeket, mint egy puzzle-t össze kell rakni és természetesen személyre kell szabni. Ezek a puzzle darabok segítenek abban, hogy pontosan látható legyen, hogy mi az ami szükséges egy lakásvásárláshoz, milyen feltételeknek szükséges megfelelni. 

 

Talán a lakásvásárlás egyik legfontosabb és legelső eleme, a sokak által mumusnak tartott önerő. Önerő nélkül a mostani szabályok szerint, nem lehet lakáshitelt felvenni. Az, hogy pontosan mekkora önerő szükséges természetesen több tényezőtől is függ.  A jogszabály meghatároz egy 80-20%-os plafont. Tehát minimum 20%-os önerő szükséges, azonban ettől is el lehet térni, kiegészítő fedezet felajánlása mellett. Így akár önerő nélkül is lehetséges a hitel felvétel.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Számszerűsítsük!

 

Ha valaki egy 40 millió forintos lakást szeretne megvásárolni, abban az esetben 8 millió forint önerő szükséges, hitelként pedig 32 millió forintot kapna. Persze ez csak egy iránymutatás. A gyakorlatban ez nem ennyire, fekete- fehér. Ezt a szabályt a Bankok sokszor felülírják és a maximális 80%-os mutató helyett alacsonyabb értéket, úgymond egy hitelbiztosítéki értéket határoznak meg a saját szabályzatukban, ami alapján meghatározzák a finanszírozás mértékét. 

Mi az ami önerőként elfogadható?

 

  • Készpénz
  • Megtakarítás, befektetés
  • Lakástakarék-pénztári megtakarítás
  • Állami, munkáltatói, önkormányzati támogatás
  • Plusz ingatlanfedezet

 

Önerőként azonban még a Babaváró támogatás és a CSOK támogatás is elfogadott. A Babaváró támogatással kapcsolatban korábbi bejegyzéseinkben lehet tájékozódni:https://mentorstar.hu/babavaro-hitel/

Mi van abban az esetben, ha valakinek nincs meg a szükséges önereje? Lehet lakást vásárolni önerő nélkül is?

 

A válaszunk nagyon egyszerű: Igen!

 

A lakásvásárlás előtt szükséges felmérni a lehetőségeinket, ebben tudnak Mentoraink segíteni. 

 

De pontosan hogyan tudnak ebben a Mentorok segíteni?

 

Fontos tudni, hogy  Mentoraink több évtizedes banki tapasztalattal rendelkeznek, közelről ismerik a banki folyamatokat, ami végig a hitel igénylésétől a folyósításig (valamint a folyósítást követő események esetében is) magasfokú  biztonságérzetet ad. 

 

Érdemes egy gyors kalkulációt végezni, hogy körülbelül mekkora hitelre van szükség, ebben segítséget nyújt a honlapunkon található hitelkalkulátor. 

 

Ha ez megtörtént kérjen visszahívást és Mentoraink egy személyes tanácsadás keretében felmérik a lehetőségeket. 
Tárgy: